marți, 25 mai 2010

„Peter Pan” şi „Alice în Ţara minunilor”, cele mai bune cărţi pentru copii

O listă cu 70 de cărţi pentru copii considerate de referinţă, a fost întocmită de publisherul Puffin, anunţă BBC.


Clasicele “Peter Pan”, de J. M. Barrie şi “Alice în Ţara Minunilor”, de Lewis Carroll, au fost desemnate cele mai potrivite romane pentru copii, de la preşcolari până la adolescenţi.

Aventura piraţilor din “Treasure Island” de Robert Louis Stevenson şi “Familia Iepurilă” a lui Richard Adams au fost plasate, de asemenea, în fruntea celor mai bune cărţi ale copilăriei.

Clasica “Omida foarte flămândă”, de Eric Carle, este considerată cea mai bună carte de poveşti citite la culcare, iar potrivit editurii care a realizat topul, în lume este vândut un exemplar din această carte o dată la 30 de secunde.

Lista a fost împărţită pe categorii, inclusive “pozne” şi “de groază”, “ciuadate” şi “deosebit de frumoase” şi “cele mai sângeroase” şi de “vitejie”.

Drept cărţile favorite ale celor mici au fost alese „Copilul din mlaştină” de Jeanne Willis şi Gwen Millward, Peepo! de Janet şi Allan Ahlberg şi "Hairy Mclary from Donaldson's Dairy", de Lynley Dodd.

La categoria Roald Dahl, care poartă numele celebrului autor, au fost incluse operele sale „The BFG”, „Matilda”, „Charlie şi fabrica de ciocolată” şi „Fantasticul Mr. Fox”.

Din top nu au lipsit nici scrieri mai moderne, precum “Jurnalul unui copil leneş”, de Jeff Kenney şi thriller-ul lui Charlie Higson, “Duşmanul”.

Toate cele 70 de titluri vor face parte din ghidul cărţilor pentru copii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu